Skip to main content

Jenny Gardner om forskning, kommunikation och strategiska uppdrag

Vi träffar Jenny Gardner, Senior Strategy Director på Saab Surveillance och får följa hennes resa från att etablera ett forskningscenter i Storbritannien till att leda strategiskt arbete med framtidens försvarssystem. Hon berättar om samarbetet med Imperial College London, den internationella teknikpodden hon varit med och startat och varför förståelse för teknik är avgörande i en komplex värld.

Du har haft flera roller inom Saab, hur började din resa?

Jag har jobbat för Saab i snart åtta år. När jag började på bolaget så var mitt första uppdrag att etablera Saabs forsknings- och utvecklingscenter i Storbritannien.

Vad var målet med den satsningen?

Vi etablerade Saab UK Innovation Hub i samarbete med Imperial College London (ICL), ett samarbete som har fortsatt att utvecklas genom åren. Jag samarbetade bland annat med brittisk akademi och det var fantastiskt på många sätt. Framför allt eftersom jag hade möjlighet att jobba med några av världens mest kunniga personer inom akademi och teknikutveckling

Fokus låg på grundläggande forskning i samverkan med universitet och forskningsinstitut, både i Storbritannien och internationellt. Jag hade också möjlighet att skapa ett antal kommunikationsformat som på olika sätt lyfter relevanta frågor inom teknikutvecklingen.

Ett av de initiativen blev podden Zero Pressure, vad handlar den om?

Även om jag sedan flera år har min bas i Sverige så samarbetar jag fortfarande personligen, och för Saab, med ICL och vi publicerar den internationella teknikpodcasten ”Zero Pressure”. Den leds av Storbritanniens första astronaut Helen Sharman och fokuserar på teknikutveckling inom flyg-, försvars- och säkerhetssektorn. Vi har publicerat flera podcastepisoder som berör just flygteknik, eftersom flygsektorn är en av de mest reglerade och teknikintensiva sektorerna i världen. Ett bidrag till att sprida och dela kunskap och inspiration.

Vilka andra teman har ni lyft i podden?

Jag kan verkligen rekommendera episoden om hållbart flyg där vi intervjuar den svenske Professorn Christer Furuby men även episoden där vi intervjuar Conrad Banks, Rolls-Royce chefsingenjör för framtida flyg. Han pratar om framtidens utveckling av väldigt snabba flyg där han beskriver möjligheter och begränsningar runt flyg eller missiler som kan färdas i hypersoniska och supersoniska hastigheter. Hastighet är ju ett fascinerande ämne och just den episoden är en av de mest populära episoderna genom tiderna.

Vad hände efter din tid i Storbritannien?

Jag gick över till en roll som strategichef för våra stridsledningssystem inom Saab Surveillance, affärsområdet som ansvarar för sensorer och ledningssystem. En stor del av Saabs verksamhet fokuserar på att leda striden. Vi har ett avancerat flygstridsledningssystem, jobbar med stridsledning och kommunikation för armén och är något av en marknadsledare i världen med våra stridssystem till sjöss.

Jag jobbade också med det som vi kallar ”de nya domänerna” inom det militära området, det vill säga cyber och rymd. De två senare är ju inte särskilt ”nya” i sig men det är på senare år som de har erkänts som just stridsdomäner. Det är till exempel mindre än 10 år sedan (2016, 2019) som NATO införde dem i det generella arbetet med stridsdomäner.

Det leder oss fram till idag, vad arbetar du med nu?

Sedan snart två år jobbar jag på projektnivå med att driva nya förmågor. Jag har jobbat med en portfölj av projekt och en stor del av mitt arbete har fokuserat på att stoppa hotet som drönare utgör idag. ”Ny förmåga” definierar vi som produkter och lösningar som ligger en bit utanför våra produkters normala framtida utvecklingsplaner. De baseras på geopolitik och framför allt teknisk utveckling. De kan vara disruptiva, det vill säga att de snabbt kan förändra spelreglerna, så här behöver vi tänka efter särskilt så vi är beredda och kan mitigera de hot som vi ser växer fram.

Alldeles nyligen så gick jag dessutom från den här mer operativa rollen till vår strategiavdelning där vi fokuserar på den stora portföljen av nya förmågor som hela affärsområdet prioriterar. Vi arbetar med system-av-system och med flera av de komponenter som är delmängd till vårt stridsflyg.

Vad tycker du själv är mest givande i din nuvarande roll?

Surveillance representerar drygt en tredjedel av Saabs totala omsättning så det är såklart väldigt ansvarsfullt. Det är en otroligt spännande roll och jag är tacksam över att kunna spela in i vår teknikutveckling och jobba med framtida koncept och produkter.

Jag jobbar också nära mina kollegor som levererar våra hela och väldigt kompetenta flygsystem inom Saab. Innovair och svensk flygforskning ligger därför extra varmt om hjärtat och jag är glad att ha möjlighet att delta i arbetet i organisationen.

Och jag fortsätter engagera mig i podden Zero Pressure. Har du vägarna förbi London den 8:de juni i år så får du jättegärna delta i inspelningen av nästa avsnitt. Vi kommer att delta i en vetenskapsfestival som heter ”The Great Exhibition Road Festival” i London som är öppen för alla. Festivalen drivs av de stora museerna på Great Exhibition Road, bland annat det brittiska tekniska museet och vårt deltagande är igen ett samarbete med ICL. Den här gången kommer vi att delta med en paneldebatt om raketvetenskap. Vi kommer att diskutera och utforska de senaste årens starka utveckling av raketteknik och vilken betydelse det har både för rymden och för oss på jorden.