Skip to main content

EATEEM och ProTHiC är igång

By 18 March, 2019Other

Clean Sky, det stora EU-gemensamma demonstratorprogrammet inom flygteknik, har beviljat medel till två projekt som utförs av svenska aktörer.

Det ena projektet heter Experimental Aero- and Thermal investigation for a next generation Engine Exit Module (EATEEM) och handlar om aero-/termoprovning av utloppsmoduler (engine exhaust modules, EEM) i den turbinrigg som Chalmers och GKN tillsammans byggt upp, med stöd från NFFP och Energimyndigheten via Turbokraft-programmet. Riggen ger unika möjligheter till testning av EEM under realistiska strömningsförhållanden. Projektet EATEEM syftar till att utveckla utloppstekniken för minskade CO2-utsläpp och minskad motormassa.

Det andra projektet kallas Process Simulation and Tool Compensation Methodology for High Temperature Composite Processes (ProTHiC) och handlar om de inre delarna av kompressorstrukturer i kompositmaterial. Lättare flygmotorer kräver att man ersätter metallmaterial med kolfiberförstärkta kompositmaterial. Traditionella epoxibaserade kompositer kan dock endast användas upp till runt 200°C. Fokus för ProTHiC är att ersätta metaller med polymerer som klarar mycket högre temperaturer. RISE SICOMP och Nexam Chemical är svenska deltagare i projektet.