Skip to main content

GKN i Trollhättan firar 90 år

By 28 April, 2020June 17th, 2020GKN Aerospace, Other

Den 28 april var det 90 år sedan ångloks- och turbinföretaget Nohab i Trollhättan fick uppdraget att licenstillverka Bristol Mercury XXIV-motorer till Sveriges första inhemskt producerade militärflygplan – det licenstillverkade Northrop Model 8A-1 som fick namnet B 5B. Kontraktet innebar bildandet av det separata bolaget Nohab Flygmotorfabriker som sedan dess har tillverkat motorerna till samtliga svenska stridsflygplan genom åren – från Tunnan till dagens Gripen.

1970 utgjorde den militära delen 90 procent av omsättningen; i dag är det tvärtom den civila produktionen som står för 90 procent. I stället för att tillverka kompletta militära motorer producerar företaget nu motor­komponenter åt världens största motortillverkare – General Electric, Pratt & Whitney, Rolls-Royce och Safran – som används i nästan alla världens civila flygplansmotorer.

Under årens lopp har företaget bytt ägare ett antal gånger. 2012, efter att ha ägts av Volvo i 40 år, såldes företaget till den brittiska industrikoncernen GKN och blev GKN Aerospace Engine Systems. GKN valde att satsa på orten som fick ansvaret för koncernens forskningsverksamhet och nu utgör ett tydligt nav i den globala organisationen. Även efter att det brittiska investmentbolaget Melrose köpte upp GKN för två år sedan har Trollhättan fortsatt att vara koncernens huvudkontor för flygmotorer.

Läs pressreleasen: Från_militärt_till_civilt_–_GKN_firar_90_år_i_luften