Skip to main content

Energimyndigheten satsar fossilfritt

By 6 September, 2021September 17th, 2021Other

För att bidra till utvecklingen av fossilfritt flyg utlyste Energimyndigheten tidigare i år upp till 100 miljoner kronor för innovation inom hållbara förnybara bränslen för flyg, el- och vätgasflyg samt tanknings- och laddinfrastruktur. Innovationsprojektens maximala löptid är från 1 juli 2021 till 31 december 2022.

Denna typ av utlysning öppnar upp för olika typer av tekniklösningar och bränslen. Det är av stor vikt för Sveriges nationella konkurrenskraft inom fossilfritt flyg att svenska företag, universitet och institut ges förutsättningar att vara med och bidra till flygets omställning – speciellt med tanke på att övriga starka flygnationer som Frankrike, Tyskland och England i nuläget satsar mycket stora belopp för att påskynda teknikutvecklingen.

Utlysningen kan ses som ett första steg för att bygga upp denna konkurrenskraft under projekttiden, och vi hoppas givetvis att Sverige ska fortsätta denna satsning även därefter.

Innovairs partner har fått ett antal projekt godkända inom utlysningen. Exempelvis ska Saab tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet kartlägga tekniska vägval mot ett fossilfritt flyg – läs mer här. Ett annat exempel är att GKN Aero­space satsar på vätgasflyg i projektet H2JET – läs mer här.