Skip to main content

Hallå – Yvonne Rosmark

By 11 October, 2022Other

Yvonne Rosmark är sedan första oktober Innovairs programchef.

Välkommen, vem är du och vad har du i ryggsäcken?

Det är ingen ryggsäck, det är en fallskärm. Efter 21 år på Saab, de sista åren som VD för Gripen International, fick jag äntligen flyga Gripen. Sedan landade jag som näringslivschef på Linköpings kommun och VD för NuLink, där jag bland annat tog initiativet till Aerospace Cluster Sweden. Sedan dess har jag varit egenföretagare inom affärs- och ledarutveckling med fokus på hållbarhet.

Innovairs viktigaste uppgifter på kort och lång sikt?

Svensk flygteknisk position, och därmed en stor del av landets spetsteknologiska konkurrenskraft, överlever inte ett avbrott i den nationella grundläggande forsknings­finansieringen. Därför är det just nu högsta prio på att vi säkrar nästa generation av det nationella flygforskningsprogrammet NFFP. Där samlas alla våra ambitioner om en omställning till hållbart flyg – på flera teknikfronter samtidigt, vilket behövs för att de hårda klimatmålen ska kunna nås.

Vad tar du med dig in i din nya roll?

Innovair är ett gott exempel på samverkan mellan akademi, industri och offentlig sektor och vad den kan leda till. Jag ser på mig själv som en brobyggare mellan dessa aktörstyper och ser fram emot att få vara del av framgångssagan. Jag har inte spetskompetens inom flygteknik men jag kan branschen och bidrar med ledarskap och en större helhetsbild. Teknikexperter finns det redan gott om inom Innovair.