Skip to main content

Svenskt finbesök i Brasilien

By 12 December, 2022December 16th, 2022Other

”Högnivågruppen” för det bilaterala innovationssamarbetet inom flygteknik mellan Brasilien och Sverige var nyligen i Brasilien – och Innovair var såklart med.

I Brasiliens forna huvudstad Salvador de Bahia hölls årets möte inom ”high-level group for aeronautics”. Det strategiska partnerskapet mellan de två regeringarna inleddes redan 1984 med ett avtal om ekonomiskt, industriellt och tekniskt samarbete, följt av ett tilläggsprotokoll för samarbete inom höginnovativ industriteknik 2009, och en handlingsplan för strategiskt partnerskap 2015 med bränsle från Gripenkontraktet året före.

Högnivågruppen för flygteknik är sammansatt av regeringsrepresentanter, såsom statssekreterare eller viceministrar för respektive ministerier med ansvar för industri, innovation, försvar och utrikesfrågor, samt högnivårepresentanter från båda länderna inom finansiering, flygbolag, branschorganisationer – däribland Innovair –, flygvapen och/eller företrädare för FMV och akademin.

Årets svenska delegation leddes av den nytillträdda statssekreteraren Sara Modig som flankerades av vice flygvapenchefen Tommy Petersson. Mötet hölls i mycket god anda och Fredrik Heintz från LiU hälsades välkommen till Wallenbergsprofessuren i Brasilien där han kommer bidra med sitt kunnande inom artificiell intelligens och integrerade datorsystem i den svensk-brasilianska flygteknikutvecklingen.

Innovairs avgående programchef Anders Blom avtackades av Brasilien för sina stora insatser som en av initiativtagarna till högnivågruppen.