Skip to main content

SARC flyger med egna vingar

By 15 November, 2018Innovair, Other

Det nationella forskningscentret för flygteknik SARC (Swedish Aeronautical Research Center) lanserades i somras. Nu börjar verksamheten rulla framåt med full fart. Den mest synliga händelsen är etableringen av SARC:s forskarskola (SARC.Academy) som bjuder sina doktorander på ett brett grundläggande kursutbud inom aeronautics.

Internationellt har mycket hänt. I samband med ICAS-konferensen i Brasilien presenterades SARC på den sjunde svensk-brasilianska workshoppen där konceptet blev mycket positivt mottaget från den brasilianska sidan – man började genast diskutera ett BARC. En första gemensam intensivkurs för brasilianska och svenska doktorander planeras till våren 2019.

Också på den nationella nivån är mycket på gång. Planeringen för klusterspecifika workshoppar pågår där SARC:s forskningsvision skärps och formuleras i en verksamhetsplan som förhoppningsvis kommer att ge värdefull input till arbetet med den kommande strategiska innovationsagendan NRIA Flyg 2019. 

SARC:s forskning är tänkt att gynna hela den aeronautiska sektorn i Sverige. Därför har nu ett samarbetsprojekt lanserats där doktorander från olika universitetet med hjälp av professionellt stöd från SARC och flygindustrin ska arbeta fram en metod för teknikbedömning på hela flygfarkostnivån, för exempelvis miljöanalyser av nya tekniker.

www.sarc.center

Ny grafisk profil och webbsida är på gång under vintern.