Skip to main content

Brasilien: högnivåmöte, innovationsavtal och workshop

By 25 November, 2019Innovair

Högnivåmöte …

Innovairs så kallade “Brasilienvecka” 7–11 oktober inleddes med ett möte i den högnivå­grupp på departementsnivå som etablerats mellan Sverige och Brasilien i flygteknikfrågor. Från brasiliansk sida deltog en imponerande grupp, inklusive cheferna för flera forskningsfinansieringsorganisationer. Vid mötet redovisades bland annat den air-domain-förstudie som utförts under 2019, och beslut fattades att finansiera och genomföra studien.

… innovationsavtal …

FMV ingick 7 oktober ett internationellt avtal med den brasilianska myndigheten Department of Aerospace Science and Technology (DCTA) angående ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom flygområdet. Projektet, som handlar om teknikutveckling av gränssnitt mellan pilot och flygplan för framtida flygstridssystem (HMI HUFLAB), är det första mellanstatliga militära flygforskningssamarbetet mellan Brasilien och Sverige inom ramverket för det övergripande avtal för försvarsrelaterade frågor man ingick 2014.

Projektet visar på en ny samarbetsform mellan Brasiliens och Sveriges försvarsmyndigheter och är strategiskt viktigt eftersom Brasilien kommer att operera Gripen E.

… och workshop

10 oktober, dagen efter FT2019-kongressen med stort brasilianskt deltagande, genomfördes det svensk-brasilianska samarbetets workshop nummer åtta. Inte mindre än 58 deltagare från Brasilien och 52 från Sverige kom till IVA, där denna workshop arrangerades av Innovair. Hela dagen filmades för att kunna ses direkt eller i efterskott. Mer information, presentationer och webcast finns på samarbetets hemsida brasweaic.org.