Skip to main content

Clean Aviation SRIA – öppen remissrunda

By 15 May, 2020June 17th, 2020Clean Sky/Clean Aviation, Innovair, Other

Under maj och juni har det pågått en öppen remissrunda om utkastet till gemensam strategisk forsknings- och innovationsagenda (SRIA) inom det offentlig-privata partnerskapet Clean Aviation som är på väg att formas mellan EU-kommissionen och europeiska flygaktörer. Partnerskapet är tänkt att vara fortsättningen på Clean Sky och Clean Sky 2, Europas största forskningsprogram någonsin, i vilka svenska flyginnovationsaktörer haft tunga poster och betydande leveranser.

Agendan, som också är förslaget till ett nytt forskningsprogram, beskriver vägen mot en gemensam vision för luftfart inom ramarna för uppsatta och antagna klimat- och miljömål, inklusive en ”roadmap” över den forskning som är avgörande för morgondagens gröna flygteknik. Målet är att en ny generation flygplan ska stå färdig för marknadsintroduktion 2035.

Innovair har deltagit i remissrundan och i utvecklingen av agendan, inte minst eftersom Sveriges nationella flygteknikagenda NRIA flyg kommer att behöva vara synkroniserad med Clean Aviation SRIA.