Skip to main content

22 mars genomfördes årets Introduce a Girl to Engineering Day (IGE Day), som är ett arrangemang av stiftelsen Womengineer med syftet att skapa större jämställdhet i ingenjörsvärlden. I år fick över 2 100 tjejer och icke-binära möjligheten att prova på livet som ingenjör på runt 120 arbetsplatser runtom i Sverige.

GKN Aerospace har medverkat i programmet sedan 2016 och i år välkomnade man totalt 19 tjejer i åldrarna 13–19 år för en heldag på företaget i Trollhättan med syfte att få en inblick i hur det är att jobba som ingenjör där. Dagen innehöll en presentation om företaget, en paneldiskussion om hur en arbetsdag ser ut och en rundvandring där man bland annat besökte GKN:s gymnasieskola, Industritekniska programmet (ITU).

Samma dag genomförde Saab IGE Day-arrangemang på ett antal sajter runt om i Sverige, från Malmö i söder Huskvarna, Linköping, Karlskoga till Östersund i norr. Bland annat fick deltagarna möjligheten att testa CAD och VR. De var väldigt positiva efter dagen och förvånade över den bredd av jobb som finns inom yrket. Elevernas lärare intygade att eleverna blev inspirerade och att fler nu säger att de vill bli ingenjörer efter besöket.

Womengineer har som mål att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Nästa IGE Day planeras att hållas 28 mars 2025.

För mer information: igeday.com