Skip to main content

Vindtunnel i världsklass

By 20 February, 2017May 29th, 2017GKN Aerospace, Arenor/SMF, Innovair

Sedan mer än 15 år har Chalmers i samarbete med GKN Aerospace utvecklat experimentell aerodynamik för strömning kring utloppsledskenor. Genom åren har ett antal alltmer avancerade vindtunnlar utvecklats hand i hand med alltmer avancerad teknik för strömningssimulering (CFD).

En nyinvigd vindtunnel möjliggör att strömningsprov kan genomföras på skalmodeller på ett realistiskt sätt, vilket är mycket viktigt för att få strömningsdetaljer som transition eller värmelaster korrekta vid modellering.
Hur en uppströmsturbin påverkar strömningen är också av kritisk betydelse för en noggrann modellering; den nya riggen ger fantastiska möjligheter att studera växelverkan mellan dessa fenomen.

Tunneln är av typen ”annulär, roterande kaskad” och den sätter spets på Chalmers fluidlabb. Chalmers fluidlabb verkar inom ett brett fält från medicin till energi och arkitektur med en tonvikt på transportforskning och framförallt flyg. Tunneln kommer huvudsakligen att användas för högkvalitativ modellvalidering och nationella och europeiska forskningssamarbeten, men kan även demonstrera innovativ teknik som exempelvis värmeväxlarkonstruktioner eller nya typer av aerodynamiska konstruktioner.