Skip to main content

Stort tyskt intresse för Sverige och svensk flyginnovation under näringspolitiskt toppmöte. Innovair har en central roll.

I ett tidigare nyhetsbrev berättade vi om Innovairs besök hos den tyska motsvarigheten till vårt näringsdepartement. Nu har returmatchen körts: tyska Ministerium für Wirtschaft und Energie  var här på besök, vilket i sig är en mycket positiv händelse med tydliga näringspolitiska förtecken och stort signalvärde.

Ännu mer intressant är att de ackompanjerades av tunga företrädare från Airbus, Rolls-Royce, MTU (Tysklands ledande tillverkare av flygmotorer), Rockwell Collins (multinationell leverantör av IT och avionik) samt branschorganisationen Bundesverband der Deutschen Luft- und Raumfartindustrie (BDLI). Dessa aktörer bedöms ha ett samlat ordervärde de närmaste 15 åren på tusentals miljarder kronor, och deras besök här visar tydligt att Sverige och svensk flyginnovation är av högt intresse för Tyskland.

Ett tydligt kvitto på den tyska delegationens vilja att fördjupa samarbetet med Sverige är att de lämnade underlag för ett samförståndsavtal (MoU) mellan Sverige och Tyskland, vilket skulle kunna vara en utmärkt ingång för svenska aktörer i det tyska luftfartsforskningsprogrammet LuFo, motsvarande svenska NFFP, med en budget på över 150 miljoner euro per år.