Skip to main content

Regeringen ger klartecken för NFFP8!

Regeringen ger Vinnova i uppdrag att stärka flygteknisk forskning, utveckling och innovation genom en ny programperiod av det Nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP). Satsningen uppgår till totalt 400 miljoner kronor under perioden 2023–2027.

NFFP omfattar flygteknisk forskning av både civilt och militärt intresse och Vinnova ska genomföra uppdraget i samverkan med Försvarsmakten. En ny programperiod av NFFP möjliggör för svenska aktörer att bidra till en reducering av flygets globala utsläpp genom utvecklandet av nya tekniska lösningar. Samtidigt bidrar den flygtekniska forskningen till att stärka svensk industris konkurrensförmåga.

Uppdraget stödjer därmed den fastlagda inriktningen i regeringsförklaringen om att utveckla Sveriges förmågor i bland annat luftdomänen och möjliggöra anpassning till den snabba teknologiska utvecklingen.

NFFP har bedrivits i olika etapper sedan början av 1990-talet. Programmet har som syfte att vidareutveckla forskningsresurserna inom såväl svensk industri som forskningsinstitut, universitet och högskolor samt att samordna utnyttjandet av dessa resurser. Historiskt har huvuddelen av medlen inom NFFP finansierat doktorandprojekt.

Den första utlysningen för NFFP8 har redan hunnit både öppna och stänga. Eftersom den designades innan finansieringen fanns på plats var projektlöptiden mycket kortare än vanligt. Men var lugn, det kommer en ”riktig” utlysning i höst med projektstart tidigt 2024.