SMF Flyg

SMF-Flyg är en aktivitet inom NFFP
Målsättningen är att stärka flygindustrins konkurrenskraft genom spetskompetens från SMF och öka antalet högspecialiserade SMF som godkänns som leverantörer till flygindustrin.

Verksamheten drivs via produktionsarenorna PTC och Compraser som utvecklar och provar en gemensam arbetsmodell för att öka SMF-deltagandet i flygindustrins FoU-program. Avsikten är att förenkla samverkan mellan SMF och flygindustrin vid utveckling och demonstration av teknologier.

SMF Flyg sammanfattande presentation 2014:  INNOVAIR ÅM 140924 SMF-satsning via Arenor
Artikel 2016 av Mats Werke, Swerea om SMF Flyg i tidskriften “Teknik och Tillväxt”: Artikel 2016
Sammanfattande presentation 2017-09: Innovair-årskonferens-20-sept-2017_Wälivaara-Ramberg_SMF _Arenor

Utlysning 2018: Prel. Deadline 4 maj
Läs mera här: SMF Flyg Utlysning 2018 

Kontaktpersoner:
Marie Jonsson, Compraser Labs (kompositteknologi) email: marie.jonsson@swerea.se
Mats Werke PTC (metallteknologi): mats.werke@swerea.se

Seminarium SMF Flyg 6 mars 2017. Ett heldagsseminarium SMF Flyg hölls måndagen 6 mars 2017 i Stockholm. Inbjudan, kort referat och de flesta av de presentationer som hölls under dagen presenteras på denna sida: SMF Flyg seminarium 6 mars 2017Presentationerna vid seminariet återfinns också under fliken MATERIAL/FAKTA – Presentationer.

Temadagen SMF Flyg 11 febr 2016. En temadag kring projektet SMF Flyg och arenaverksamheten inom INNOVAIR hölls på VINNOVA onsdagen 11 februari 2016. Inbjudan och program länkas här: 1. SMF Flyg 160211 innovair-inbjudan-160122f De presentationer som hölls finns upplagda under fliken MATERIAL/FAKTA – Presentationer

Ett inspirationsseminarium “Bli leverantör till flygindustrin!” hölls onsdagen den 4:e mars 2015 på Innovatum i Trollhättan. 40 personer deltog, och ca 15 små och medelstora företag fanns representerade. Seminariet vände sig till små och medelstora företag som är intresserade av att närma sig flygindustrin. Det samlade värdet av flygföretagens verksamhet i Sverige uppgår till cirka 20 miljarder kr per år. Flygindustrin och flygforskningen genererar mer än 12 000 kvalificerade arbetstillfällen runt om i Sverige. Både GKN Aerospace och Saab Aeronautics vill gärna ha kompetenta, svenska underleverantörer. På seminariet berättade de om vad som krävs för att bli certifierad som leverantör. Två mindre företag berättade också om hur de lyckades att bli certifierade och vad det kommer att innebära för deras framtid och utveckling. Forskningsinstitutet Swerea berättade om finansieringsmöjligheter tillsammans med Compraser Labs och Innovatum.
Programmet för seminariet finns här: Seminarium SMF Flyg 150304
Presentationerna vid seminariet återfinns under fliken MATERIAL/FAKTA – Presentationer.
En sammanfattande artikel återfinns här: Artikel_om_Inspirationsseminarium_150304

SMF-Flyg Sverige-karta
Mats Werke på SWEREA har gjort en SMF-Flyg karta – att användas för att bygga ett SMF-Flyg kluster. Klicka på länken: SMF Flyg på Sverigekarta
Zooma in i kartan så  ser man företagen.
Man kan tända och släcka Metall, Komposit o Automation.
För tillägg och uppdateringar kontakta mats.werke@swerea.se

© 2014 INNOVAIR. All Rights Reserved

Translate »