Skip to main content
search

Kontrakt på T-X!

Inlägg av 15 november, 2018Saab Aeronautics

Det har väl knappast undgått någon att Saab och Boeing i slutet av september vann kontraktet på nya skolflygplan till amerikanska flygvapnet.

Det färska kontraktet gäller planet T-X Trainer och är värt ungefär 117 miljoner USD och löper fram till 2022. För Saabs del handlar det enligt uppgift om runt 25 miljarder kronor.

Kontraktet handlar om den så kallade EMD-fasen (engineering and manufacturing development) i utvecklingen, under vilken Saab och Boeing tillsammans industrialiserar T-X-flygplanet tillsammans med kunden. Fasen innehåller testning, flygcertifiering och leverans av fem strålkastare. EMD-fasen följs sedan av en serieproduktionsfas.

Saab och Boeing har tillsammans utvecklat T-X Trainer, med Boeing som huvudentreprenör för det amerikanska flygvapnets avancerade pilotutbildningssystem och Saab som riskdelningspartner.

Kontraktet markerar enligt Saab ”en ny era i Saab och Boeings partnerskap framåt”, eftersom det inte bara ska ses som en isolerad affärsuppgörelse utan även som en möjliggörare för fortsatt samarbete.

Vi har berättat om affären i en tidigare nyhet också.

Close Menu