Skip to main content
search

Hallå – Anders Blom

Inlägg av 1 mars, 2021december 19th, 2021Övrigt

Innovairs programchef har just blivit vald till vicepresident inom den europeiska organisationen CEAS (Council of European Aerospace Societies).

Grattis, vad är CEAS för något?

– CEAS är sammansatt av fyra europeiska organisationer: EASA (den europeiska flygsäkerhetsorganisationen), ESA (den europeiska rymdorganisationen), EUROAVIA (den europeiska föreningen för studenter inom flyg- och rymdområdet) och EUROCONTROL (som styr luftrummet över stora delar av Europa) plus tolv intresseorganisationer i lika många länder. I Sverige är det FTF (Flyg- och rymdtekniska Föreningen) som är medlemsorganisation. Totalt samlar CEAS över 35 000 ingenjörer och publicerar egna vetenskapliga kongresser och tidskrifter.

Vilka nya möjligheter öppnas i och med detta?

– Sverige är ett mycket litet land med en fullständigt unikt stor och viktig roll inom kanske framför allt den globala flygtekniska utvecklingen men med god kompetens även inom rymdteknik. Vi lever i stor utsträckning på att vi kan hålla oss fullt uppdaterade om vad som händer – och att vi kan vara med och påverka.

Hur starka är vi redan nu internationellt?

– Innovairs aktörer representerar Sverige i alla de stora sammanhangen, alltför många att lista här. Med denna nya position inom CEAS får det svenska flygtekniska innovationssystemet ännu bättre möjlighet att påverka framför allt europeisk forskning i en riktning som ligger i linje med svenska intressen.

Close Menu