Skip to main content
search

Spillover-effekter genererar samhällsnyttor

En del av projektgruppen på Linköpings universitet, från vänster: Doktoranderna Joakim Aspeteg, Sofia Tillman och Elin Norberg. Professorerna Jakob Rehme och Daniel Kindström samt biträdande professor Johan Holtström.

Hur kan Sverige behålla sin ställning som ledande kunskapsnation och behålla sitt tekniska försprång, inte minst inom den högspecialiserade flygindustrin? Det som tagit decennier att bygga upp kan snabbt förloras om vi inte investerar och utvecklar oss vidare. Högteknologiska offentliga upphandlingsprojekt skapar spillover-effekter som driver innovation och tillväxt och som därmed stärker Sverige som nation. Det är en fråga som länge intresserat Innovair och som nu studeras i ett uppdrag av Linköpings universitet. 

Högteknologiska offentliga upphandlingsprojekt har länge varit en motor för teknologisk utveckling och ekonomisk tillväxt. Men det är inte enbart de direkta resultaten av dessa projekt som är av betydelse, det är också de spillover-effekter som genereras. Dessa effekter, som bland annat kan bestå av kunskapsspridning, teknologiska innovationer och ekonomisk tillväxt, är ofta långt mer värdefulla än den ursprungliga investeringen.

En pågående studie vid Linköpings universitet syftar till att bidra till Innovairs övergripande målsättning, att undersöka hur den flygindustriella värdekedjan bidrar till samhällsutveckling och skapar samhällsfördelar, både i Sverige och internationellt. Studien består av tre delar med målet att kartlägga, förstå och stärka spillover-effekter. Först analyseras forskning om hur offentlig upphandling av högteknologiska projekt påverkar innovation. Sedan studeras utvalda fall där ny teknik skapat värde bortom sin ursprungliga kontext. Slutligen presenteras insikter och förslag för att säkerställa framtida spillover-effekter och maximera deras genomslag.

Vi har talat med Jakob Rehme, professor i industriell ekonomi och Johan Holtström, biträdande professor i industriell marknadsföring som tillsammans driver forskningsprojektet med ett fokus på framtida utmaningar kopplade till affärsmodellsinnovation och spillover-effekter från flygindustriella värdekedjor.

Varför är det viktigt att studera och förstå detta?

Att förstå spillover-effekter är viktigt eftersom dessa effekter ofta ger betydligt större samhällsnytta än den direkta investeringen. När kunskap, innovation eller tekniska framsteg från ett projekt sprids vidare skapas nya idéer, företag och lösningar även utanför den ursprungliga sektorn. Denna kunskapsöverföring stärker i sin tur konkurrenskraften, driver ekonomisk tillväxt och ökar möjligheterna till hållbara framsteg i hela samhället. Att spillover-effekter är viktiga finns det en stor samstämmighet om på ett övergripande plan. Men att förstå vad som driver dessa, hur de uppkommer, och vad som egentligen utgör spillover är inte alltid väldefinierat. Sverige som nation bygger sitt välstånd på att vara en kunskapsnation och i denna ambition krävs också att staten som aktör är aktiv att driva de möjligheter som kan bidra till tillväxt och ett ökat välstånd.

Varför är dessa effekter från offentliga upphandlingar särskilt intressanta?

Traditionellt har offentliga aktörer, som staten, ansetts bättre lämpade än näringslivet att bära riskerna i högteknologiska projekt. Offentliga upphandlingar av samhällskritiska produkter och infrastruktur kan driva fram innovation, ny teknik och kunskap, vilket gynnar andra sektorer och skapar exportmöjligheter för nationer och regioner. För att utnyttja dessa effekter krävs ett långsiktigt perspektiv och uthållighet, där staten behöver axla huvudansvaret. Samtidigt förs en debatt om huruvida koncentrationen av privat kapital kan komplettera eller delvis ersätta det statliga risktagandet. Sveriges stabila ekonomi ger dock en solid grund för fortsatt offentligt engagemang, som kan stärkas genom samverkan med näringslivet och de finansiella marknaderna. I slutändan handlar det om att finna rätt balans som tryggar en stark utveckling och långsiktig konkurrenskraft.

Till vem riktar sig resultaten?

Denna studie riktar sig i slutänden till offentliga beslutsfattare och privata investerare i högteknologiska projekt. Genom att belysa hur innovation, teknik och forskning kan skapa värdefulla spillover-effekter, både inom och utanför flygindustrin, uppmuntrar den till samverkan och långsiktiga satsningar. Studien vänder sig dessutom till både flygindustrin och allmänheten, för att öka förståelsen för hur ett aktivt fokus på kunskapsspridning kan stärka Sveriges konkurrenskraft och säkra en fortsatt ledande position som kunskapsnation.

När kan vi förvänta oss få en första presentation av studiens innehåll?

Vi räknar med att studien kommer att kunna ge en kort översikt under hösten 2025 och att resultat från studien kommer under våren 2026.

Vi på Innovair följer med intresse projektet framåt.

Close Menu