Skip to main content
search

OFELIA och SWITCH

2023 startar det nya stora europeiska demonstratorprogrammet Clean Aviation på allvar. GKN Aerospace i Trollhättan deltar i två större projekt i första utlysningen, OFELIA och SWITCH.

Inom projektet OFELIA, som leds av franska Safran med General Electric som viktig partner, sker utveckling och testning av en så kallad Open Fan-motor. GKN Aerospace ansvarar för ett antal viktiga motorstrukturer både i kompressor och turbin, delvis framtagna med företagets 3D-printteknik.

Projektet SWITCH, lett av tyska MTU med amerikanska Pratt & Whitney som viktig partner, utvecklar en helt ny motorarkitektur, så kallad Water-Enhanced Turbofan (WET), med vilken det är möjligt att minska CO2– och NOx-utsläpp liksom kondensstrimmor. GKN Aerospace ansvarar för motorstrukturer, och Chalmers kommer att prova en värmeväxlare i sin unika turbinutloppsrigg som utvecklats via flera Innovair-projekt.

Båda projekten utveckar och demonstrerar ny motorteknik för nästa generations ultraeffektiva medeldistansflygplan (typ Airbus 320). Motorerna kommer att kunna köras på 100 % fossilfria flygbränslen (SAF) och vara lätta att konvertera till vätgasdrift.

Close Menu