Skip to main content
search

Remote Tower från Saab på plats i London

Inlägg av 9 december, 2017Innovair, Saab Aeronautics, Övrigt

Saabs Remote Tower-koncept håller på att realiseras i skarp version på London City Airport i Storbritannien. Konceptet utgör en helt digital flygledningsmiljö som i första hand innebär en effektiviserad variant av dagens arbetsmiljöer, men som också har potential att erbjuda markant bättre lägesbild jämfört med traditionella ”analoga” flygledartorn.

Fjorton 360-graders HD-kameror, två avancerade pan-tilt-zoom-kameror (PTZ), mikrofoner för ljudupptagning, radar och en mängd andra sensorer sköter datainsamlingen. Lägesbilden presenteras på bland annat fjorton HD-bildskärmar i sömlös uppställning med möjligheter att överlagra väderinformation, radardata och ID-etiketter samt att följa objekt och zooma in på detaljer. Resultatet är en ”augmented reality”-arbetsmiljö som motsvarar 2020-talets förväntningar på flygledning.

En stor poäng med konceptet är att den operationella driften inte behöver befinna sig i närheten av flygtrafiken, vilket kan bli räddningen för många regionala flygplatser med alltför lite trafik för att motivera egna flygledartorn. Saab Remote Tower gör att flygledningen kan ske från andra flygplatser med större bemanning, vilket höjer flexibilitet, effektivitet, produktivitet och säkerhet.

Saab Remote Tower har testats i bland annat USA, Australien, Nederländerna, Norge och Irland och har varit i operativ drift i Sverige sedan april 2015 på Örnsköldsviks flygplats och sedan november 2016 på Sundsvalls flygplats. Affären med London City Airport är den första på den internationella marknaden.

Tornet byggs under 2018 och planeras vara i drift 2019.

Close Menu