Skip to main content
search

Saabs lätta lastrumsdörrar

Inlägg av 17 februari, 2020mars 26th, 2020Clean Sky/Clean Aviation, Innovair, Saab Aeronautics

I januari gjordes en stor leverans i Clean Sky 2:s arbete med nästa generation lastdörrar och flygplanstrukturer, som leds av Saab tillsammans med flera partner. Leveransen gällde en hydroformad lastrumsdörr från företaget 3D Metal Forming till Saab.
Strukturen bygger på en integrerad konstruktion med ett kraftigt reducerat antal ingående delar. Även om hydroformning inte är någon ny process har utvecklingen inom automatiserad höghastighets­bearbetning under det senaste decenniet gjort denna typ av integrerad struktur mycket mer fördelaktig ur ett design-, monterings- och kostnadsperspektiv. Den stora minskningen av antalet fästelement och tätningsmedel möjliggör enklare dimensionering. Strukturen har också stora fördelar när det gäller montering och tolerans­variationer som är ett vanligt problem vid sammansatta konstruktioner.
Lastrumsdörrarna fungerar som demonstrator för ny teknik, nya material och nya tillverkningstekniker som ska kunna användas även i andra sammanhang inom flygkonstruktion. Det övergripande syftet är ett reducerat miljöavtryck för flygindustrin.

Close Menu