Skip to main content
search

AddMan avslutat med goda resultat

Clean Sky-projektet AddMan, som letts av Linköpings universitet tillsammans med Saab Aeronautics och brittiska Manufacturing Technology Centre (MTC), avslutades tidigare i år. Projektet handlade om innovativ konstruktion och validering av komplexa flygplansstrukturkomponenter framställda genom additiv tillverkning.

Additiv tillverkning möjliggör flexibilitet och frihet i konstruktion och formgivning som inte kan uppnås med traditionella tillverkningsmetoder, samtidigt som den kombinerar hög precision och optimerade egenskaper – för lägsta vikt och bränsleförbrukning – hos den tillverkade detaljen.

Projektets mål var att skapa förståelse för materialbeteende för optimerade utmattningsprestanda, att vidareutveckla tekniker och metoder och att demonstrera teknikens tillämplighet i en lastdörrkomponent av titan.

Den demonstrerade lastdörrkomponentens vikt blev runt 23-29 procent lägre än vad som uttrycktes i projektmålen med förbättrade utmattningsegenskaper. Materialspillet under tillverkningsprocessen kunde dessutom hållas väldigt nära nollan.

Projektet producerade också omkring 25 akademiska papers och utgör ett gott exempel på samverkan, både längs innovationskedjan och internationellt.

Close Menu