Skip to main content
search

CAM2 – Nytt centrum för additiv tillverkning

Inlägg av 29 april, 2017maj 29th, 2017Innovair, GKN Aerospace, Saab Aeronautics, Arenor/SMF, Vinnova

Chalmers och Linköpings universitet har tillsammans med tre andra akademiska partner beviljats 36 miljoner kronor från Vinnova för ett nytt kompetenscentrum för additiv tillverkning i metall. Centret får namnet Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2). Satsningen utgör en del av regeringens initiativ att skapa forskningsmiljöer i världsklass med syfte att stärka Sveriges konkurrens- och attraktionskraft.

Additiv tillverkning kallas också för 3D-printing och är ganska vanligt för plastkomponenter. Nu ska utmaningarna inom metallområdet utforskas. På kort sikt anses additiv tillverkning förändra landskapet inom produktutveckling, tillverkning och logistik. På lång sikt kommer tekniken ha betydande effekt i strävan mot att uppnå FN:s klimatmål.

Centret har ett starkt industriellt stöd med hela 22 medverkande företag, varav flertalet aktiva inom Innovair: GKN Aerospace, Saab, Brogrens, Permanova Lasersystem och Tooltec.

Genom CAM2 samlas kärnkompetens inom pulverteknik, materialteknik, processutveckling och produktdesign. Tillsammans med en koordinerad infrastruktur skapas en kritisk massa för strategisk utveckling av teknikområdet som förväntas leda till ny spetsforskning och nya lösningar inom industrin.

Close Menu